2016. július 1-jétől 5 milliárd forint keretösszeggel induló vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására.

A 2014-ben indult Otthon Melege Program legújabb alprogramjának részleteiről Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár számolt be az Öko City kiállításon tartott sajtótájékoztatón, 2016. április 6-án.

A legújabb alprogram célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. Ennek során az alábbi tevékenységek támogathatók:
– az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje,
– homlokzatok hőszigetelése,
– épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok)
– energia-megtakarítást eredményező cseréje  illetve felújítása
– épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése).

Az alprogram meghirdetésekor rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként történik épületszám/régió arányban megosztva. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető CO2 megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

Támogatott ingatlan: 
kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező
egy lakásos,
legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű
a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott)

A támogatás az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését.  Az igényelhető támogatás maximális összege 2,5 millió forint.

Támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. 

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

(kormany.hu)